Látogatás az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen

Látogatás az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen2013. november 18-án Tokics Imre testvér vezetésével az ATF hallgatói látogatást tettek az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE). Az épület több helyiségét meglátogattuk. Közben az egyetem professzoraitól érdekes epizódokat hallottunk az intézmény történetéből.

Az egyetem 136 éve nyitotta meg kapuit. Az eltelt több mint egy évszázad alatt az intézményt sok megpróbáltatás érte. Az épületben működő könyvtár rangos gyűjteményt jelent. A könyvtár tervszerű kutatómunkát fejt ki, eredményeit az OR-ZSE Évkönyvek köteteiben teszi közzé. A régi nyomtatványok mellett könyvtárelméleti és informatikai kérdések terén is folyamatosan tájékozódik. Itt tudtuk meg, hogy a hallgatóknak számos nyelv elsajátítására van lehetőségük. Ezekbe a holt és élő nyelvek egyaránt beletartoznak.

A díszterem gondos kialakítását is szemügyre vehettük. A bejárattal szemközti falon ismert zsidó vezetők képeit láthattuk.

A zsinagóga szépen kialakított termében megcsodálhattuk a díszes, színes üvegablakokat, melyeket a zsinagógai istentisztelet résztvevői elhunyt szeretteikre emlékezés céljából készíttettek. Tájékoztatást kaptunk arról is, miként zajlik le egy istentisztelet.

A zenei életről is dióhéjban fontos információkat kaptunk. Kántorképzéssel is foglalkozik az egyetem. Az istentiszteleteken férfiak énekelnek, de a Goldmark kórusban – amely több mint 40 éves – nők is énekelnek. Egy zeneakadémiát végzett gitárművész számolt be zenei eseményekről, hangszerén gyönyörűen illusztrálva a héber zene jellegzetességeit.

A rabbiképzésre és a kántorképzésre zsidó származású jelentkezőket vesznek fel; a többi szak – judaisztika, szociális munkás, liturgika, kultúrtörténeti – más jelentkezők előtt is nyitva áll. A doktori munka is lehetőséget jelent, aminek többen szemtanúi is lehettünk 2012. február 8-án, amikor Schőner Alfréd rektor, mint a Doktori Iskola vezetője első sikeres adventista tanítványát, Tokics Imrét köszöntötte a doktorrá fogadás ünnepségén.

Látogatásunk végén egy előadásra is meghívást kaptunk, melyen a hétágú gyertyatartó történetéről hallottunk képes beszámolót.

Jó tapasztalatokkal térhettünk haza, megemlékezve arról, hogy a bolognai oktatási rendszerben a hallgatóknak lehetővé vált más felsőoktatási intézményekkel való kapcsolat.

 

Fekete István