Széder vacsora az ATF-en

Az Adventista Teológiai Főiskola nem csak egy olyan főiskola, ahol a padban ülve töltik a fejünkbe a tananyagot. Ez egy gyakorlatias iskola is. Ezért szerveztünk meg húsvétkor egy zsidó szokásokat felelevenítő húsvéti pászka vacsorát. A HÖK és az Ószövetségi tanszék vezetője, Tokics Imre tanár úr mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legjobban visszatükrözzék a kultúrát és hagyományokat. Erre az alkalomra Szécsi Józsefet, a zsidó egyetem tanárát is meghívtuk, hogy vezessen végig minket ezen az eseményen.

            Péntek este mindannyian összegyűltünk. Megterített asztal várt minket, a termet gyertyák világították be és a főasztal közepén ott díszelgett a hétágú gyertyatartó. A liturgiát a zsidó himnusz eléneklésével kezdtük és egy imával, majd Szécsi József tanár úr héberül felolvasta a pászka ünnepre vonatkozó zsidó rendeleteket. Ezen a vacsorán mindennek jelképes szerepe volt. Szécsi tanár úr megáldotta az első pohár mustot, ami a fizikai szabadulást jelképezte. Ezt követte a széder tál elfogyasztása, ami egy keserű füvet és egy főttkrumplit, ez a rabszolgaságban tartott zsidó nép keserűségére utal, Chároszet, amely alma, körte és dió keveréke, ami a habarcsot jelenti, amellyel az Izraeliták az egyiptomi építkezéseken dolgoztak és egy csontos húst és egy tojást, ez a jeruzsálemi templom lerombolására emlékeztet. A második pohár must a megváltást a szolgaságból jelképezte. Ennek elfogyasztása után szolgálták fel a meleg vacsorát, ami macesz gombóc leves volt, ezt pászkával fogyasztottuk el. A harmadik pohár must a szabad néppé formálódás, míg a negyedik az isteni kiválasztás szimbóluma volt. A vacsora elfogyasztása után a diákok süteményt szolgáltak fel, ami inkább ATF-es, mintsem zsidó szokás volt, de mosolyt csalt az emberek arcára. Végezetül ismét elénekeltük a zsidó himnuszt, ezúttal héberül, majd az áldásmondás után véget ért az esemény hivatalos lefolyása.

Úgy tanárok, mint diákok részt vettek ezen a közösség építő vacsorán, ami mindenki számára egy maradandó emlékként marad meg az itt töltött évekből. Hangsúlyt teszünk arra, hogy a diákok részt tudjanak venni ilyen hagyományőrző alkalmakon, így mélyítve el mindazt, amit eddig megtanultak. Az Adventista Teológiai Főiskola nem csak egy olyan főiskola, ahol a padban ülve töltik a fejünkbe a tananyagot. Ez egy gyakorlatias iskola is.

Kovács Andrea
HÖK Elnök